Nr 448.

 Om någon kliar dig på ryggen i två minuter är det skönt, men om någon kliar dig på ryggen en kvart känner du det tillslut inte. På morgonen när du tar på dig kläderna känner du dem kalla&sträva eller mjuka&varma emot huden. Men efter bara några minuter känner du dem inte alls. Varför? Adaption.
Adaption - förlust av reaktion trots att stimulis är det samma. Fysiska systemet är uppbyggt på att reagera på förändringar.
 
Om någon ger omdömen så som fantastiskt, magiskt eller varför inte lysande om en sak, en gång, så lyssnar man på det. Om någon ger omdömen så som fantastiskt, magiskt eller varför inte lysande efter nästan varje sak den upplever slutar man lyssna. Varför? Co-variation theory förklarar. 
Consensus, Consistensy och Distinctiveness, tre små ord som hjälper oss att kolla om berömmet som öses beror på att upplevelsen förtjänar beröm eller på att personen har ett behov att berömma. Alltså - Person eller upplevelse?
Consensus - Är det fler som anser samma sak? Ja: upplevelsen. Nej: personen.
Consistensy - Beter sig personen alltid likadant i den här typen av situation? Ja: person. Nej: upplevelsen.
Distinctiveness: Är beteendet annorlunda i andra typer av situationer? Nej: personen. Ja: upplevelsen.

Om någon skriver en statusrad om sin lycka för stunden blir man varm, glad och berörd. Man trycker på like och man uppmuntrar. Men. Men om någon envisas med att dag efter dag skriva långa harranger om vilket framgångsrikt, lyckat, fullspäckat liv den lever, vilka underbara människor, god mat, lyckliga tillfällen och utvecklande jobb den ska få äran att uppleva under dagen så känner man hur adaptionen i iris krockar med alla röda utropstecken och pilar som blinkande pekar emot Kelleys covariation theory och man skrik-tänker:
Menförhelvetesjävlagudsskull- vem är det du försöker lura?!



Kommentarer
Postat av: Ylva

Vi må ha slutat psykologikursen, men teorierna kommer alltid finnas med oss och kunna förklara hur saker och ting hänger ihop. Snygg sammanfattning av covariation theory. Långt mycket bättre än föreläsarens. Och jag kan inte annat än att hålla med dig. Inget liv är perfekt.

2012-01-19 @ 22:17:44
URL: http://ylva-andersson.blogspot.com
Postat av: Moa

Ja, jag kan känna att det är först nu när vi har slutat som man börjar ta dem till sig. Innan gick det så fort, man fick inte tid att fundera kring dem för det vara bara pang på med nästa ämne. Jag missade föreläsningen på covariation theory, så den där sammanfattningen har jag googlat mig till, hoppas verkligen den stämmer någorlunda med föreläsarens annars kan det bli knivigt med tentaresulatet :D

2012-01-20 @ 14:43:31
Postat av: Ylva

Väl googlat får jag då säga! :)

2012-01-20 @ 17:53:52
URL: http://ylva-andersson.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0